Skip to content

Keptų burokėlių ir saulėgrąžų branduolių šaltibarščiai

Veganiški šaltibarščiai paprastai ruošiami iš sojų pieno, tuo tarpu idėją saviesiems pasiskolinau iš žaliavalgių. Čia vietoje kefyro ar sojų pieno naudojamas brinkintų saulėgražų „pienas“. Kadangi saulėgrąžos tikras mineralų ir vitaminų lobynas, raginu  savo mitybą retkarčiais praturtinti būtent tokiais nestandartiniais šaltibarščiais !

Pikantišką ir ryškų skonį šiam patiekalui suteikė orkaitėje kepti prieskoniuoti burokėliai, tačiau taupant laiką galima rinktis ir virtus.

Vietoje kiaušinio – tofu su juodąja druska.

Svogūno laiškus keičiau saulėgrąžų daigais (nebūtinai).

Turbūt visi namuose gaminti šaltibarščiai yra gerokai skanesni nei tie kavinėse, o šitie buvo vienareikšmiškai puikūs! Skanūs, sotūs ir maistingi.

Vegan šaltibarščiai

Pagaminti 3-4 porcijoms reikės:

  • 5-6 vidutinio dydžio burokėlių
  • 100 g per naktį mirkytų saulėgrąžų branduolių
  • 2 vnt. trumpavaisių agurkų
  • 1 valg. šaukšto obuolių acto
  • 1 citrinos sulčių (2/3 burokėlių kepimui ir 1/3 šaltibarščiams)
  • druskos ir dar šiek tiek juodos druskos (pagal skonį)
  • šiek tiek kumino
  • žiupsnis ciberžolės
  • žiupsnis provanso žolelių mišinio
  • 1 arb. šaukštas cukraus
  • tofu sūrio (firm, 200 g) (nebūtinai)
  • 2 arb. šaukštų garstyčių
  • 40 ml kokosų aliejaus
  • šiek tiek saulėgrąžų daigų šaltibarščių papuošimui
  • vandens

Eiga

  1. Pirmiausia, nuplauname ir užmerkiame saulėgrąžas per naktį brinkti vandenyje. Ryte vandenį nupilti, saulėgrąžas perplauti ir užpylus švaraus vandens (0,5 l) gerai sublendinti. Paviršiuje stovintį tirštumą nuimti šaukštu (mums jo nereikės), o likusį skystį atidėti. Tai bazė mūsų šaltibarščiams.
  2. Burokėlius nulupame, nuplauname ir padalijame į 12 dalių. Pasiruošiame burokėlių kepimui marinatą iš citrinos sulčių, kokosų aliejaus, druskos, provanso žolelių mišinio (arba tiesiog rozmarino, čiobrelio, baziliko), kumino bei šaukštelio cukraus, ir užpylę ant burokėlių šauname keptį į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepiau apie 45 minutes neuždengtus, grill režimu.
  3. Burokėliams iškepus, 2/5 jų sublendiname paruoštoje saulėgrąžų „sriuboje“. Likusius tiesiog suberti į gražia šaltibarščių spalva nusidažiusį puodą. Tada galima įpjaustyti agurkus, įpilti šaukštelį acto, jei trūksta, įberti druskos bei citrinos sulčių. Kad skonis pilnai atsiskleistų, reikia šaltibarščius bent 2-3 valandas palikti šaldytuve. Reguliuoti tirštumą papildomu vandens kiekiu. Išpilsčius į lėkštes, papuošti daigintų saulėgrąžų stiebais.
  4. Vietoj kiaušinio – atskirai keptuvėje apkepinti tofu gabaliukus su šiek tiek kokosų aliejaus iki apskrus. Kepant juos pasūdyti, užberti ciberžolės ir bent jau aš labai mėgstu pačioje pabaigoje apkepinti su garstyčiomis.
  5. Patiekti su šviežiomis lietuviškomis bulvėmis, virtomis su lupena.

 

 

Šaltibarščiai su tofu

Pakomentuok pirmas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.