Skip to content

Omega-3 ir Omega-6 balanso link

Augalinė mityba turi daugybę privalumų ir kuo toliau, tuo garsiau apie tai kalbama. Ilgą laiką mūsų buvo klausiama iš kur gauname baltymų, vėliau geležies, B12, dabar – Omega-3 riebiųjų rūgščių.

Tie kas dar nežinote, sveikas Omega-6 ir Omega-3 riebiųjų rūgščių santykis yra 2:1. Tačiau šiandien šis santykis dažniau yra 15:1 arba net 25:1.

Kodėl tai svarbu?

Omega-3 riebiosios rūgštys mūsų organizme skyla į uždegimą slopinančius, o Omega-6 į uždegimą skatinančius faktorius. Jei mityboje yra pernelyg daug Omega-6, o Omega-3 nepakankamai, santykis yra uždegimą skatinantis.

Apie kokį uždegimą kalbu?

Iš principo organizme vykstantys uždegimai yra dvejopo pobūdžio: lėtiniai arba ūminiai. Ūminis uždegimas yra geras dalykas, nes tai reakcija į sužeidimą, padedanti sveikti. Tuo tarpu lėtinis uždegimas yra ypač sudėtingas procesas, kuris nepastebėtas gali tęstis dešimtmečiais. Vėliau pažeidimai tampa tokie dideli, kad pradeda sąlygoti „civilizacijos ligas“. Pavyzdžiui, lėtinis uždegimas, susiformavęs sąnariuose, sukelia artritą. Jei jis atsiranda kauluose – osteoporozę. Širdyje ir arterijose – hipertenziją, smegenyse jis prisidės prie depresijos, o laikui bėgant pasireikš kaip neurodegeneracinė liga kaip Alzhaimeris ar Parkinsonas. Anot Dr. Paul Clayton, lėtinis uždegimas ya beveik visų neužkrečiamų ligų raktas.

Iš dalies nuo šių ligų gali apsisaugoti vartojant subalansuotą Omega-6 ir Omega-3 riebiųjų rūgščių kiekį.

Omega-3 šaltiniai:

  • Lašišos
  • Skumbrės
  • Silkės
  • Sardinės
  • Ančiuviai (neišdarinėti, nesūdyti)
  • Tunai (kepsniai, ne konservai)
  • Kiaušiniai (sėmenimis lesintų vištų)
  • Jūros kopūstai
  • Sojų pupelės
  • Chia sėklos
  • Linų sėmenys
  • Kanapių sėklos
  • Moliūgų sėklos

*SVARBU Pagrindinis Omega-3 šaltinis yra žuvis, augalinės kilmės Omega-3 šiek tiek skiriasi, be to augaliniuose produktuose jos randama mažiau.

Omega-6 šaltiniai:

  • Alyvuogių aliejus
  • Saulėgrąžos ir jų aliejus
  • Žemės riešutai ir jų aliejus
  • Sezamų sėklos ir jų aliejus
  • Graikiniai riešutai
  • Sojų pupelės
  • Kukurūzų aliejus

Nevalgantiems žuvies gana sudėtinga surinkti reikiamą Omega-3 kiekį, todėl jei sergate, tačiau manote, kad augalinė mityba jus išgelbės, labai gali būti, kad nuostata klaidinga. Augalinė mityba nėra panacėja, mūsų kūnus veikia daugybė kitų faktorių. Kitavertus, jei mityba yra gerai subalansuota ir joje trūksta tik Omega-3 – didelės žalos gali ir nebūti, nes lėtinį uždegimą slopina ir dar viena maistinių medžiagų grupė – flavanoidai. Flavanoidų turi riešutai, uogos ir vaisiai. Taigi, tas pats alyvuogių aliejus, kuris galimai provokuoja lėtinį uždegimą, dėl jame esančių flavanoidų jį ir nukenksmina. Žinoma, labai svarbu jį rinktis šviežią, kad flavanoidai dar galėtų atlikti savo darbą.

 

Pakomentuok pirmas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.